Förverkliga drömmen om en egen bastu

Man och kvinna i bastu

Är du sugen på att skapa ditt eget hemmaspa för skön avkoppling och ökat välmående?
Det är relativt okomplicerat att själv bygga ett basturum och är du hyfsat händig fixar du det fint! Vi har listat det du behöver tänka på i en liten guide. Sedan är det dags för det roligaste: att välja material, och köra igång!

Guiden till din nya bastu

1. Var i huset ska bastun placeras? Vilket rum som helst funkar, även om det är skönt att ha en dusch i närheten. Oavsett var bastun placeras, så kommer du att spara in samma energimängd som bastun förbrukar i form av minskad energiåtgång för uppvärmning av huset som helhet.

2. Ventilationen är det viktigaste att tänka på i planeringen av bastun. Den avgör var aggregatet ska placeras. En bastu ska ventileras med självdrag genom att inluften tas in direkt under bastuaggregatet. Utluften ska placeras högt upp i rummet, så långt från aggregatet och inluften som möjligt. Den ska ledas till samma utrymme som inluften tas ifrån. Vänligen observera att det kan skilja mellan olika tillverkare så kolla alltid tillverkarens instruktioner.

3. Dörren ska alltid sitta på samma sida som aggregatet. Dörrens luftcirkulation hjälper till att sprida värmen i bastun.

4. Aggregatet. Följ anvisningarna som följer med bastuaggregatet, angivna minimiavstånd till vägg och golv får inte underskridas. Bastuns volym (golvarea x takhöjd) och materialval avgör vilken effekt aggregatet ska ha. Väljer du glas, kakel, betong eller sten på väggar eller i taket, krävs högre effekt.

Sense Sport aggregat

5. Takhöjden ska vara mellan 190 cm och 220 cm, beroende på bastuaggregat. Bygg inte för högt, värme stiger ju som bekant och med högt i tak kan det bli svårt att få bra temperatur på de nedre nivåerna.

6. Glaspartier i bastuns väggar är snyggt. Tänk bara på att de inte får ha glipor, bastun måste vara tät. Bra att känna till är också att bastun blir tyngre att värma upp med stora glasytor.

7. Bastun ska byggas som ett rum i rummet. Lämna alltid en ventilerad luftspalt på ca 20 mm mellan bastuns yttervägg och befintlig väggkonstruktion.

8. Efter att aggregatets, dörrens och glaspartiernas placering är bestämd, planerar du inredningen med lavar, ryggstöd, etc. Tänk på att det kan vara skönt att ha bänkar på två nivåer, så att de som föredrar lite svalare bastu också kan vara med. Ett tips är att be din återförsäljare om hjälp att sätta ihop ett bastukit.

Bastu med Sense Sport aggregat

9. Golvet ska vara halkfritt och klara av viss fukt. Det kan gärna ha ett avlopp som leder till en golvbrunn utanför bastun. Med en golvbrunn inne i bastun finns risken att vattenlåset torkar ut och orsakar dålig lukt. En trätrall på golvet är dekorativ och behaglig att gå på, men försvårar rengöring.

10. Belysningen är viktig för känslan i bastun. Fundera igenom var den ska placeras och hur den ska styras.

Stort lycka till och mycket nöje i din nya bastu!