Hur bastubadning kan hjälpa dig att övervinna sömnpoblem

Man vilar i en sauna

Sömnlöshet och sömnsvårigheter är vanliga problem som kan ha en betydande inverkan på din hälsa och ditt välbefinnande. Att ha svårt att somna eller att inte kunna upprätthålla en god sömnkvalitet kan vara både frustrerande och utmanande.

Bastun har länge varit känd för sina hälsofrämjande egenskaper, men visste du att bastubadning kan vara nyckeln till förbättrad sömn och återhämtning? Här är förklaringarna till varför bastun kan hjälpa mot sömnproblem: 

 

Avslappning och stressreducering

När du spenderar tid i bastun får du njuta av en varm och avslappnande miljö. Värmen från bastun hjälper till att öppna upp porerna och slappna av i musklerna, vilket kan minska spänningar och stress i kroppen. Du slappnar av både fysiskt och mentalt, vilket i sin tur kan göra det lättare för dig att somna när du väl lägger dig i sängen. 

 

Reglerar kroppstemperaturen 

En av de viktigaste faktorerna för att kunna somna är att kroppen når en optimal temperatur. Genom att spendera tid i bastun höjs din kroppstemperatur gradvis. När du sedan kyls ner efter bastun, signalerar din kropp att det är dags att gå till vila, vilket kan hjälpa dig att somna snabbare och djupare. 

 

Förbättrar sömnkvaliteten  

Forskning har visat att bastubadning kan ha en positiv effekt på sömnkvaliteten. Genom att regelbundet njuta av bastun kan du förbättra din förmåga att somna snabbare och uppleva en mer djup och återhämtande sömn under natten. Detta kan leda till att du vaknar upp piggare och mer energisk dagen efter. För en extra avslappnande upplevelse kan du använda lavendelolja i bastun. Lavendelolja är känd för sina lugnande egenskaper och kan bidra till att minska stress och främja avkoppling. Detta kan hjälpa dig att slappna av ännu mer och förbättra din sömnkvalitet ytterligare. 

 

Stimulerar må-bra hormoner 

Bastubadning har visat sig stimulera frisättningen av serotonin, oxytocin och andra må-bra hormoner i kroppen. Dessa naturliga kemikalier hjälper till att minska stress och ångest och främja en känsla av lugn och välbefinnande. Detta kan i sin tur göra det lättare för dig att slappna av och somna.

 

Skapa rutin med sömnritual

Att inkludera bastubadning i din kvällsrutin kan hjälpa till att signalera till din kropp att det är dags att koppla av och förbereda sig för sömn. Genom att skapa en lugn och avslappnad atmosfär innan du går och lägger dig, kan du lära din kropp att associera bastun med sömn och vila.

 

Sauna360 showroom-346 (1)

 

Bastubadning är ett kraftfullt verktyg som kan förbättra din sömn och minska dina sömnproblem. Det kan hjälpa dig att få den nödvändiga återhämtningen du behöver för att fungera optimalt i ditt dagliga liv. Så varför inte inkludera bastun i din kvällsrutin och upplev de fantastiska sömnfrämjande fördelarna själv? Vill du veta vilken bastutyp som passar bäst för dig och din livsstil? Utforska olika bastualternativ för att hitta den perfekta matchen för dig.

Efter en avkopplande stund i bastun väntar en djup och återhämtande natts sömn!