Är bastu bra för huden?

Kvinna i ångbastu

På den svenska västkusten ligger det mycket välkända Hotel Tylösand, som har Sveriges största konstgalleri, en modern spaanläggning och attraktiva konferensanläggningar. I deras spa kan du njuta av bland annat traditionell bastu, soft sauna, ångbastu och mycket mer.

Vi tog oss dit för att prata med Hud- och spaterapeuten Carmen Kvestak Sabo som har arbetat inom hudvårdsbranschen i över 10 år. Hon berättar i intervjun vad bastubadande har för betydelse för huden och vad det finns för positiva hälsoeffekter med att bada bastu.

carmen_kvestak_sabo

Foto: Hud- och spaterapeut Carmen Kvestak Sabo, Hotel Tylösand

Varför anser du att bastubadande är viktigt för vår hud?
”Bastu är utan tvekan den bästa naturliga hudvårdsprodukten. Det är en detox för både hud och kropp. Det rensar och rengör huden och sköljer bort smuts, döda hudceller och bakterier. Samt ger syre och näringsämnen till huden. Det förbättrar även kollagenproduktionen och ökar blodcirkulation i hela kroppen, vilket kan ge huden en hälsosam lyster. Bastubadande har inte bara positiva effekter på huden, utan också på vårt sinne och den mentala hälsan, vilket i längden bidrar till att det även reflekteras i vår hud.”

Hur ofta och hur länge behöver man basta för att få ett fint hudresultat?
”Basta gärna flera gånger i veckan om du har möjlighet! För huden räcker det med 10-15 minuter per gång om man använder en traditionell bastu eller ångbastu. Efter en bastusession kan man se en tillfällig effekt som är smidig, mjuk och len hud. För mer bestående resultat får man ge det några månader. Hudvård är som en lång resa, det tar tid och tålamod.”

sauna_skin

Värmen i bastun förbättrar kollagenproduktionen. Kan du berätta mer om kollagen och varför det är viktigt för vår hud?
”Kollagen är ett fiberprotein som består av aminosyror som finns i vår hud, hår, naglar, muskler, ben och leder. Huden är ett av kroppens största organ. Kollagen är ett viktigt och kraftfullt protein för hudens hälsa. Det gör huden fuktig, mjuk, smidig, spänstig och fast. Kollagen är hemligheten till en vacker, strålande och jämn hud. Vid 25-årsålder minskar den egna produktionen av kollagen som gör att hudens styrka och elasticitet minskar, vilket leder till att huden blir slappare och rynkigare. För att öka produktionen av kollagen är ett alternativ att basta, särskilt i en infraröd bastu, då värmen tränger in i huden tre gånger djupare än i en traditionell bastu.”

Vilka är dina tre bästa tips för en fin och hälsosam hy i höst?
”Basta så ofta du kan, drick mycket vatten och använd solskydd året runt!”

Läs mer om Hotel Tylösands spa här: www.tylosand.se/spa