Bastu kan hjälpa till att lindra lättare depressioner

steam (1)

Att bastu har flera goda effekter på kroppen är vi idag ganska medvetna om, men att det även kan ha enormt goda effekter på humöret är kanske lite mer okänt. Stressrelaterade sjukdomar, psykisk ohälsa och utmattningsdepressioner är ett stort och växande problem som drabbar både individer och samhälle hårt. I takt med att förskrivningen av antidepressiva mediciner ökar så växer även intresset för alternativa sätt att påverka hälsan och humöret.

Forskare har slagit fast att regelbundna bastubad faktiskt har mätbara positiva effekter på serotoninnivåerna i blodet. Serotonin är det så kallade ”lyckohormonet” som påverkar vårt humör och beteende. Vid låga serotoninnivåer uppstår depressionssymptom.

– Vi är vana vid att associera värme med en känsla av välbehag. Intuitivt vet vi att vi mår bra av värme, vilket har varit utgångspunkten för vår forskning, säger Christopher Lowry, forskare vid University of Colorado till Colorado Arts and Sciences.

Lowry konstaterar att även om det återstår en del att studera, så finns det en tydlig koppling mellan temperatur och hur vi mår. Deprimerade personer känner sig ofta frusna och det är vanligt att antidepressiva mediciner ger svettningar. Det är även känt sedan tidigare att träning är humörhöjande, något som Lowry tror delvis kan kopplas till den förhöjda kroppstemperatur som följer av fysisk ansträngning.

_Q2A3459Tylöhelo_summer_sauna_web

Har du själv problem med lättare nedstämdhet, vårtrötthet eller har du svårt att koppla av? Med en egen bastu hemma är det enkelt att göra värme och avkoppling till en välgörande och integrerad del av vardagen. 

För att ta reda på vilken typ av bastu som kan passa din livsstil och dina behov kan du läs mer här.