Kallbad – trendigt och hälsosamt

Brygga kallbad

Har du ännu inte testat att kallbada är det hög tid att prova på det. Trenden att basta och därefter kallbada har vuxit sig allt starkare den senaste tiden och det finns flera hälsofördelar med att kyla ned sig efter en stund i den varma bastun.

cold_bath_sauna

När kroppen kyls ner innebär det att kroppen får en köldchock. Detta leder till att det sympatiska nervsystemet aktiveras och hormoner som adrenalin, noradrenalin och endorfiner frisätts. När hormonerna frisätts samtidigt som andnings- och hjärtfrekvensen ökar ger det oss en känsla av eufori och välbehag. Känslan blir ännu starkare om du först har bastat.

sauna_cold_bath_people

Erfarna kallbadare vittnar om att de känner sig gladare, piggare, har mindre värk och att förmågan att hantera stress förbättras. De vetenskapliga studierna är än så länge få men de visar på att regelbundna kallbad tycks smärtlindra, skydda mot oxidativ stress, öka antioxidanterna i kroppen samt lindra ångest och depressiva symptom. Studier rapporterar även om positiva effekter på blodtryck, immunförsvar och sömn.

Så varför inte passa på att ta ett dopp i det blå nästa gång du bastar och testa du också!

Referenser:
Hägglund, H. (2020). Bastuboken: Heta fakta om bastu och hälsa. Ekerlids Förlag.