5 tips för energieffektivt bastubad

En fiskarstuga på en klippa vid havet

Elpriserna skjuter i höjden och kostnaden för bastubad är en ständigt återkommande fråga. Vår tekniska expert Magnus svarar på de vanligaste frågorna om bastu och energiförbrukning. 

1. Hur kan jag påverka energiförbrukningen i min bastu?
Gå in i bastun så fort den är tillräckligt varm och undvik att ha bastun igång utan att använda den. För enkel manövrering av din bastu kan du installera Tylö Elite Control Panel för full kontroll och flexibilitet. 

2. Påverkar materialval och konstruktion min strömförbrukning?
Ja. Bastuns utformning och materialval har stor inverkan på energiförbrukningen. Även om många kunder föredrar stora glasytor och kaklade väggar finns det en stor ekonomisk vinst i att maximera de träklädda ytorna.

3. Vilken del av bastubadandet kräver mest energi?
Det är främst uppvärmningen av bastun som drar energi, upp till 80 % av aggregatets kapacitet behövs under den första timmen. Därefter krävs inte mycket för att hålla bastun varm. Alla Tylö-aggregat är utrustade med en avancerad Delad effekt-funktion som minskar effekten drastiskt när den inställda temperaturen har nåtts. Har du en inomhusbastu? Tänk på att använda restvärmen från din bastu som en värmekälla till ditt hem!

4. Hur mycket kostar en timmes bastubad?
Tack vare snabba uppvärmningstider förbrukar ett Tylö-aggregat för hemmabruk (6 kW) cirka 5 kWh för en timmes bastubad. För två personer som använder bastun i 40 minuter (plus 20 minuters uppvärmning) kan energiförbrukningen uppskattas till 2,5 kWh per person.

5. Vilket är det mest energieffektiva elbastualternativet?
Tillsammans med de många hälsofördelarna är energieffektiviteten ytterligare ett incitament att investera i en IR-bastu. Infraröd teknik använder lika lite eller mindre el som många andra vanliga hushållsapparater. Eftersom du inte väntar på att en infraröd bastu ska värmas upp kan du dessutom dra nytta av dess fördelar direkt!

elite_cloud_environment_top