Utomhus, vinterbad och off-line – hälsotrenderna för 2020-talet

Kvinna badar

Ett rykande färskt decennium är här. Med nya och nygamla sätt att må bra och ta hand om oss själva. Här är hälsotrenderna som kommer att dominera de närmaste åren.

Gå ut
Naturen, vårt rätta element. Trenden från de senaste åren blir bara starkare. Vi vill vara ute! Låta naturen göra sitt för oss. Hitta lugn och avkoppling i skogen, på fjället och på havet. Vi springer, vandrar, cyklar och paddlar. Det allra senaste är att sova ute under bar himmel. Vi närmar oss sättet som urtidsmänniskorna levde och det gör oss gott.

I klimatproblemens spår håller vi oss på hemmaplan och upptäcker allt som närområdet och hemlandet har att erbjuda. Vi tar med sovsäcken och lagar mat över öppen eld ute i det fria. En kortsemester som garanterat drar ner stressnivån.

tylohelo_nature

Foto: Tylö

Minska bekvämligheten
En närliggande trend är att vi utsätter oss för vedermödor och inte alltid väljer det bekvämaste sättet. Det kan handla om att gå till jobbet istället för att ta bilen, att åka tåg istället för att flyga. Vi låter saker och ting ta sin tid. Avstå från konsumtion, för klimatets och för din egen skull, blir allt vanligare. Allt fler ser en frihet i att inte äga så många prylar.

Vinterbada
Det kalla vattnet får oss att känna att vi lever! Det senaste året har sociala medier visat allt fler stolta vinterbadare som inte ens ryggar för att knacka hål på isen för att komma i sjön.

Och forskningen ger vinterbadarna rätt. Kroppen mår bra av att försättas ur sitt jämviktstillstånd. När den utsätts för iskallt vatten utlöses en stressreaktion. Blodkärlen drar ihop sig så att blodtrycket stiger i de centrala delarna av kroppen, och blodet cirkulerar mer i bålen än i lemmarna. Samtidigt skickas stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol ut för att höja blodsockret.

Studier pekar bland annat på lägre risk för infektioner, minskad inflammationsgrad och bättre stresskontroll. Nedstämdhet och depression är andra områden som har visat sig kunna påverkas positivt av vinterbad. Deltagare i en studie kände sig mer energiska, aktiva och fick bättre självkänsla.

Bad i kallt vatten får ännu bättre effekt ihop med en varm bastu. Dels blir det ju lättare att faktiskt komma ner i vattnet när kroppen är uppvärmd innan. Dels blir temperaturskillnaden ännu större och därmed ökar de positiva effekter.

winter_swim_tylohelo

Foto: Tylö

Plugga ur
Vi inser allt mer hur viktigt det är för oss att koppla av från sociala medier och konstanta nyhetsflöden. Lämna liksen och bara vara just där vi är. Låta det gå långsamt, kanske till och med ha lite tråkigt. Vi vill låta den egna kreativiteten komma till tals och hitta den sanna betydelsen av att vara snälla mot oss själva.

Studier visar att vi i genomsnitt är online nio timmar om dagen – på semestern! Anledningen är att vi vill hålla kontakten med folk hemma och uppdatera våra sociala medier om det som händer på resan. Nu spås det dock att vi kommer att spendera dyra pengar på att logga ut och komma bort från det digitala livet när vi är lediga. Detta gärna i kombination med yoga, meditation och detox, allt för att främja vår fysiska och psykiska hälsa. Morgondagens spa handlar om en annan typ av lyx.

Ät växtbaserat
Den allra senaste hälsosnackisen är vegetarisk och vegansk kost som nu verkar slå på allvar. Filmen ”The game changers” som förespråkar att vegansk diet ger en rad prestationsfördelar och är hälsomässigt överlägsen en kosthållning som innehåller animalier, har fått enormt genomslag.

OS-guldmedaljören Sarah Sjöström är en av dem som har vittnat om att hon blivit starkare i gymmet av att lägga om sin kost. Många kostexperter anser dock att det är en överdrift att hävda att man blir prestationsmässigt bättre av vegansk kost och att det saknar vetenskaplig grund.

Oavsett så väljer många att äta mer vegetariskt – för den egna hälsans skull och för klimatets skull.